Workshop windlicht

Tijdens de kladblogdag was er een pakketjesswap en hiervoor heb ik een workshopje gemaakt van een windlicht. We hebben er thuis 2 van op de vensterbank staan en ik vond ze erg leuk om na te maken.
Nu wil ik de workshop graag met jullie delen en daarom zet ik de werkbeschrijving hier neer.

Wil je het windlicht ook graag maken, maar heb je de materialen niet of vind je een pakketje makkelijker, dan verkoop ik ook pakketjes met beschrijving en materialen voor 5 euro. (excl. verzendkosten)

Veel plezier gewenst!


Workshop Windlicht


Inhoud pakket:

2 cocktailprikkers (lijmen en aandrukken)


stukje zwart karton
stukje sheet
dun zwart ijzerdraad
een kaarsje
zand

Zelf nodig:

liniaal en dun potlood
snijmat en scherp mesje (of een dun schaartje)
burolijm (dit droogt het mooist)
geodriehoek
dunne naald of prikpen
perforator
eventueel pincet

Voor je begint met deze workshop is het het gemakkelijkste als je eerst de hele tekst een keertje doorleest, zodat je weet welke onderdelen er zijn en hoe ze in elkaar zitten.De bodem:

Teken op het zwarte karton een vierkantje van 1,15 x 1,15 cm en teken hieromheen een vierkant van 1,45 x 1,45 cm. Knip de hoeken (zwart gekleurd) weg en vouw de 4 overgebleven flapjes alvast omhoog en weer terug.

Knip uit het stukje sheet 4 keer het "glas", de afmetingen vind je op de tekening.
Lijm met gebruik van de cocktailprikker de smalste kant van het glas op de flapjes van de bodem. (het lijkt zo net de wieken van een molentje) Laat dit even drogen en vouw daarna de flapjes met het glas omhoog (90 graden).

De randen:

Teken de onderrand op het zwarte karton zoals hierboven en knip hem uit. Vouw de onderrand dan op de streepjes (om de 1,2 cm) en plak het geheel om de buitenkant van de flapjes en glas zodat deze stevig omhoog blijven staan. Let erop dat je over het plakrandje (het korte stukje van de onderrand) heen lijmt, dit ziet er mooier uit. Teken, knip en vouw daarna de bovenrand op dezelfde manier (vouwen om de 1,4 cm) en plak hiermee de bovenkanten van het glas aan elkaar (ook aan de buitenkant)

Nu zijn de zijranden aan de beurt. Omdat het dunne gevouwen reepjes zijn eerst een tip:
Vouw het karton netjes dubbel. (laat het gesloten liggen) Meet dan vanaf de vouwlijn 1,5 mm op verschillende hoogtes. Verbind de lijn en snij hierlangs af. Je hebt nu een lange reep van 3 mm met een mooie vouw in het midden. Knip hiervan nu 4 stukken van 3,65 mm
Met deze stukken verbinden we op de hoeken de onder- en bovenrand met elkaar. Gebruik de cocktailprikker om ook het glas ertussen goed aan te drukken en vast te lijmen.

De “spaken”:

We knippen nu van het zwarte draad 8 stukjes van 3,8 cm. Lijm deze kruislings op de 4 zijden van het windlicht. Breng alleen de lijm aan op de plek waar de randen van karton elkaar kruisen, zo blijft je glas er mooi uitzien.

Het deksel:

Teken de luchtrand en het deksel van de luchtrand op het zwarte karton en knip deze uit. Prik in de luchtrand met een dunne naald gaatjes zoals op de tekening. Rol hem daarna om een potlood heen en lijm zo vast. Het deksel van de luchtrand kun je nu hier bovenop plakken.

Het rondje in het deksel zelf is een perforatie met een gewone perforator. Omdat het vaak moeilijk is om hiermee precies te perforeren, kun je het makkelijkst eerst de perforatie maken en vanaf de buitenkanten van het gaatje aan alle kanten om de 0,55 cm een streepje zetten.
Deze streepjes verbind je dan met een geodriehoek loodrecht op elkaar. Je hebt dan een vierkant van 1,7 x 1,7 cm met een gaatje precies in het midden. Prik op de plek van de stipjes een gaatje in het deksel en lijm hierin een stukje van het zwarte draad van 3,2 cm. Dit is het hengsel. (Je kunt dit van te voren al een beetje rond maken om een potlood of stift)
Als je tenslotte de luchtrand (met het dekseltje erop) bovenop het gaatje van het deksel lijmt, is je windlicht af!!

Je kunt hem nu vullen met het kaarsje (eventueel vastlijmen) en het zand. Maar misschien wil je er wel heel iets anders in maken?! Ik zou het leuk vinden om een foto van je gemaakte windlicht te zien. Ik plaats hem dan eventueel op mijn site met je naam erbij. Laat maar even weten of je dit leuk vindt.

Als er verder nog vragen of opmerkingen zijn dan hoor ik het graag.
Mijn emailadres is:
eefminis@gmail.com

Ik hoop hier in de toekomst ook meer workshopjes op te zetten, tot ziens!

groetjes Evelien
0 reacties: